De toverkracht van geuren

Onze neus is ons reukzintuig en bevat circa 10 miljoen zintuigcellen. De basis voor onze geurwaarneming is dat er moleculen in de zintuigcellen van onze neus terechtkomen. Deze zintuigcellen worden receptoren genoemd. De receptoren sturen de informatie over de geur-waarneming naar de hersenen. Normaliter worden alle gewaarwordingen eerst verwerkt in ons reuk- en smaakzincentrum, de zogeheten Thalamus. Maar zo gaat het niet bij ruiken. De geuren die we via onze neus waarnemen gaan namelijk direct naar ons limbische systeem, ook wel onze emotionele brein. Geuren kunnen dus meteen een gevoel oproepen, zonder dat we ons er bewust van zijn. Deze emoties kunnen vervolgens lichamelijke veranderingen geven. Ons hart kan sneller gaan kloppen of we kunnen klamme handen krijgen. Zo kunnen geuren ook herinneringen oproepen, die worden opgeslagen in de orbitofrontale cortex, een hersengebied vlakbij de oogkassen. De geur van versgebakken brood kan gevoelens van warmte en huiselijkheid oproepen, terwijl de geur van lavendel je kan terugbrengen naar de herinneringen aan je oma of cederhout aan het sigarenkistje van je opa. De geur van vanille werkt troostend bij baby’s omdat vanilline in moedermelk zit. Met omdat geur en emotie met elkaar verbonden is, is het dus ook mogelijk om stemming te beïnvloeden. Zo kun je met geuren een ontspannen sfeer voor kinderen en ouders creëren, de nachtrust bevorderen (handig tijdens het middagslaapje) of een vrolijke stemming bereiken.

Essentiële of etherische oliën

Essentiële oliën zijn 100% natuurlijke extracten uit bloemen, planten, vruchten en bomen en vormen de essentie van de plant. Iedere essentiële olie heeft zijn eigen geur en werking op fysiek en emotioneel niveau. Zo werkt lavendel ontspannend en bevordert een goede nachtrust. Mandarijn vrolijkt op en eucalyptus verruimt de luchtwegen. Tijm helpt bij hoesten en lemongrass bestrijdt nare luchtjes.

Speciaal voor de kinderopvang hebben wij 100% natuurlijke aromamixen gemaakt van verschillende essentiële oliën. De combinatie van geuren geeft een synergie-effect. De geuren zijn heerlijk zacht en onze favorieten!

♥ Lounge Baby is een aromamix van kalmerende cederhout en ontspannende sinaasappel voor een vrolijke en ontspannende sfeer.
♥ Droom Baby is een aromamix van slaapbevorderende lavendel en rustgevende mandarijn voor zoete dromen tijdens het middagslaapje.
♥  Puur Baby is een vitaliserende aromamix van zachte eucalyptus, tijm en munt. Deze essentiële oliën hebben een antivirale werking en geven verlichting in perioden van  hoesten, proesten en snottebellen.
♥  Love Baby is een troostende aromamix van ylang ylang, vanille en mandarijn bij verdriet, spanning en verlatingsangst en voor huilbaby’s. Ideaal voor de ochtend als jonge kinderen moeite hebben met afscheid nemen van papa of mama.
♥  Happy Nappy is een is een verfrissende aromamix van lemongrass, limoen en bergamot tegen nare luierluchtjes. Lemongrass en limoen zuiveren de lucht en geven een frisse geur in de groepsruimtes.

Ben jij benieuwd naar aromatherapie voor jouw kinderdagverblijf?

Ben jij benieuwd hoe je aromatherapie kunt toepassen in jouw kinderdagverblijf voor ontspanning, om beter te slapen, tegen nare luchtjes of voor een prettige sfeer?