1. Innemen van etherische oliën 

Er zijn multi level marketing bedrijven die claimen dat hun etherische oliën zo zuiver zijn dat je ze kunt innemen. Een Certified Pure Therapeutic Grade is een trademark, geen keurmerk. Er bestaat namelijk geen keurmerk voor etherische oliën, niet in Nederland maar ook niet Internationaal. Etherische oliën zijn niet veilig om in nemen (als je geen gediplomeerd aromatherapeut bent) en kunnen vergiftigingsverschijnselen geven. Ook kun je een kruisallergie krijgen. 

Etherische oliën worden snel opgenomen en de symptomen verschijnen al 30 minuten na inname. Het advies om etherische olie in water te mengen geeft vaak irritatie aan de slokdarm. Bovendien mengen olie en water niet. Citrusoliën worden koud geperst uit de schil en bevatten (niet biologisch) pesticiden. Lijkt me niet echt gezond om in te nemen!

Recent belde een klant die borstvoeding gaf en had als advies gekregen van een “wellness advocate” om oregano in te nemen. Zij kreeg hiervan ernstige maagklachten en bracht ook met dit ondeskundige advies haar kind in gevaar. Oregano is een sterke vurige etherische olie die veel fenolen bevat die snel irriteren. Tot slot hebben vele etherische oliën een anti-bacteriële werking. En waar hebben we nou juist onze bacteriën nodig? Precies, in de darmen!

Franse aromatherapie omvat inname van etherische oliën maar je moet de toxiciteit van een etherische olie kennen, de LD50 waarde kunnen berekenen, chemie van aromatherapie en de contra-indicaties kennen en écht gediplomeerd Aromatherapeut zijn. Etherische oliën zijn géén medicijnen!

 

2. Puur op de huid

Het gebruik van etherische olie puur op de huid kan brandwonden, blaren en huidirritatie veroorzaken. Heb je de hele winter veel citrusoliën gesmeerd dan kan het toch zijn dat je in het voorjaar heel snel verbrand. Ook tampons in etherische olie drenken is een erg slecht idee, vanwege de grote kans op inwendige chemische verbrandingen en littekens wat mogelijk effect kan hebben op je fertiliteit. Ook kamille olie in een beetje kokosolie op een netgeboren baby smeren bij buikkrampjes is geen goed idee. Dit is een veel te sterke concentratie voor een baby. Er zijn maar twee etherische olien die puur op de huid kunnen worden gebruikt vanaf 2 jaar (1 druppel) en dat zijn lavendel en tea tree. De overige etherische oliën moeten worden gemengd in een basisolie.

 

Symtomen verkeerd gebruik etherische olie:

  • Slaperigheid, langzame/oppervlakkige ademhaling, coma (na te grote ingestie)
  • Aanhouden hoest, kokhalzen/verstikking, kortademigheid, piepende ademhaling
  • Misselijkheid, braken of diarree
  • Huidirritatie (huidblootstelling)
  • Rode ogen, irritatie of pijn aan de ogen

* Belangrijk: niet overgeven. Ga altijd meteen naar het ziekenhuis en neem het flesje mee! 

Wat je wel kunt doen met etherische oliën?

Wellicht ben je een beetje geschrokken van mijn blog maar het is gewoon belangrijk om te weten wat je doet. Als ik je vertel dat in mijn tuin een boom staat met superfoodbesjes, zou je ze eten? Nee natuurlijk niet. Neem ook niet klakkeloos een advies van iemand aan maar wees kritisch, onderzoek en/of volg een goede opleiding als je met etherische oliën wilt leren werken 

Ik ben al 12 jaar gediplomeerd aromatherapeut en heb nóg nooit een baby, kind of moeder gehad met een allergische reactie. Dus als je mijn tips, adviezen en dosering opvolgt kun je net zo genieten van aromatherapie als ik, mijn gezin en mijn klanten dat doen!

Wat je wel kunt doen met etherische oliën? Verdampen in een aromalamp is superveilig. Voor kinderen 1 tot 5 druppels, voor volwassenen 5 tot 10 druppels. Een bad, massage, huidolie of crème met etherische oliën is echt heerlijk. Meng de etherische olie in amandelolie, badolie, kokosolie, bodylotion, shampoo. Wil je meer weten over aromatherapie of welke dosering voor welke leeftijd geschikt is? TIP: Mama’s Toverboek, Aromatherapie voor 50 kinderkwaaltjes (te bestellen via bol.com).