Laten we zeggen dat je allergisch bent voor pinda’s (misschien ben je dat wel). Stel dat het een milde allergie is, je ervaart wat ongemak als je pinda’s binnenkrijgt, maar het is niet levensbedreigend. Alleen een kleine prikkel in je keel en wat misselijkheid die je vertellen dat je allergisch bent voor pinda’s. Ook al weet je dat je er allergisch voor bent, je trekt je er niet zoveel van aan omdat je met de symptomen kunt leven. Het is niet alsof je ademhaling is afgesneden ofzo. Dus je geniet lekker van de pindarotsjes, broodjes pindakaas en zelf af en toe een zak met geroosterde gezouten pinda’s. Je voelt je keel prikkelen en hebt wat buikklachten maar het is echt niets. Noten zijn gezond en een goede bron van eiwitten toch? Al je favoriete bloggers hebben allerlei lekkere recepten met pindakaas erin, dus zo erg kan het niet zijn. 

Op een avond krijg je een verlangen naar een lekkere boterham met pindakaas en jam. Jij gaat naar de keuken, smeert je brood en neemt een hapje. Je eet de helft van de boterham op voordat je je realiseert dat je keel strak aanvoelt. Misschien is het gewoon het brood? Je stopt met eten om water te drinken en beseft dat de kamer draait. Je kunt echt niet ademen. Je huid is bedekt met netelroos. Je brengt de nacht door in het ziekenhuis vanwege een ernstige allergische reactie.

Dit scenario is angstaanjagend, en het gebeurt vaak. Wat de meeste mensen echter niet beseffen, is dat precies hetzelfde kan gebeuren met etherische oliën. Ja, zelfs iets dat het vermogen heeft om een ​​groot aantal gezondheidsproblemen te verlichten, kan het ook de oorzaak zijn van problemen als je niet voorzichtig bent. Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd, dus een druppel olie gaat ver. Minder is meer! Bovendien kunnen oliën en oliemengsels bestanddelen bevatten waarvoor jij allergisch bent zonder het te beseffen. In het begin reageert je lichaam misschien niet, maar het verdraagt ​​het. Echter, net als bij een pinda-allergie, zet de opbouw van wat je lichaam als gevaarlijk ervaart het uiteindelijk over de rand en reageert het sterk op zeer gevaarlijke manieren. 

Dit gebeurt niet alleen met allergieën. Te veel van het goede kan voor iedereen schadelijk zijn. Neem water: het vormt 70% van je systeem en toch kun je nog steeds verdrinken. Natuurlijk betekent niet altijd gezond. En gezond betekent niet altijd gezond voor jou. En dan hebben we de misvatting dat etherische oliën veilig zijn omdat ze natuurlijk zijn. Zo wordt scharlei gebruikt voor hormonale balans maar mag het absoluut niet gebruikt worden voor 37 weken zwangerschap omdat het de bevalling op kan wekken. Dat vergeten veel bloggers en/of professionals er even bij te vermelden. En misschien loopt het niet zo’n vaart, ik denk geen zwangere vrouw het wil uittesten?!

Dus als je etherische oliën gebruikt, moet je onthouden dat minder meer is. Een enkele druppel olie kan het lichaam helpen zonder het te belasten. Verdun oliën altijd in een basisolie voordat je ze op de huid aanbrengt. En niet 1 druppel puur op de huid (behalve lavendel en tea tree) of in een kloddertje kokosolie maar bijvoorbeeld 1 druppel in 5 ml kokosolie (of een flinke eetlepel als je geen maatbekertje hebt). Wat je misschien niet wist, is dat de druppelaar van bepaalde Amerikaanse merken vaak groter is dan van Europese merken. Dat betekent dat je gemakkelijk meer etherische olie gebruikt dan de bedoeling is.

Een paar tips om veilig te werken met etherische oliën

  • Less is more en je zult zien dat als je minder gebruikt je prima resultaten bereikt.
  • Volg een Masterclass Aromatherapie en zorg dat je kennis van aromazaken krijgt.
  • Ken de contra-indicaties van etherische oliën (zwangerschap, borstvoeding, baby’s, medicijngebruik, allergieën, ziekten)
  • Neem geen etherische oliën oraal in, behalve op advies van een aromatherapeut.  

 

Gratis advies!

  1. Ben je werkzaam in een kinderdagverblijf, kinderkliniek, kinderpraktijk, consultatiebureau, verloskundigenpraktijk, basisschool of werk je op een andere manier met baby’s, kinderen of zwangeren?
  2. En heb je interesse in aromatherapie?

Als jij op deze twee vragen “ja” kan antwoorden plan dan jouw gratis adviesgesprek waarin we samen gaan bespreken hoe je aromatherapie kunnen inzetten, welk doel je wilt bereiken en welke etherische oliën hier het beste bij passen.