Rust en focus in de klas met aromatherapie

  • Een vertrouwde geur die kinderen kunnen herkennen
  • Een rustgevende sfeer creeëren om te werken 
  • Focus en concentratie in de klas verbeteren
  • De luchtkwaliteit verbeteren
  • Ondersteunen in perioden van griep en verkoudheid

Zoals Shakespeare in de jaren 1600 schreef: “Er is rozemarijn, dat is ter herinnering.” Uit onderzoek aan de Northumbria University in het Verenigd Koninkrijk bleek dat het inademen van de essentiële olie rozemarijn zowel de snelheid als de nauwkeurigheid van veeleisende mentale taken verbeterden en de geheugentests met meer dan tien procent verhoogde. Tevens was na inhalatie de 1,8-cineol uit rozemarijn meetbaar in het bloed. 1,8-cineol, een verbinding die wordt aangetroffen in de etherische olie van rozemarijn, heeft eerder aangetoond te werken op de biochemische systemen die het geheugen ondersteunen. Het wordt ook gevonden in andere planten (bijv. Eucalyptus) maar zonder dezelfde geheugenversterkende effecten.

In Japan heeft de Takasago Corporation onderzoek gedaan naar het effect van geuren op de nauwkeurigheid van typisten. Citroen heeft een kalmerend en verhelderend effect, bevordert de concentratie en verhoogt het energiegehalte. Maar liefst 54% van de deelnemende typisten maakten minder tikfouten toen ze de geur van citroen konden ruiken.

Een extra kadootje is dat veel etherische oliën zoals citroen, pepermunt, eucalyptus en lavendel een antiseptische of antibacteriële werking hebben. Verkoudheid is een vervelende kwaal die met name in de koudere maanden de kop op steekt. Een verstopte neus en slijm in de luchtwegen zorgen ervoor dat we niet lekker door kunnen ademen. Een bonzend hoofd en druk op de bijholtes daarbij maken dat we ons bij een stevige verkoudheid flink beroerd kunnen voelen. Aromatherapie kan goed helpen bij luchtwegproblemen. 

Niet alleen voor leerlingen, ook voor leraren

Uit een onderzoek in Azië onder 54 basisschoolleraren bleek dat het verdampen van etherische olie “Bergamot” significante verlagingen in bloeddruk en hartfrequentie gaf. Bergamot is een etherische olie, gewonnen uit een Italiaans vruchtje en heeft een ontspannende, angstverlichtende werking. Bergamot kan verlichten bij burn out en depressie. 

Geuradvies nodig?

De makkelijkste manier is om een aromalamp in de klas te plaatsen. Die vul je met water en daaraan voeg je etherische olie toe bijvoorbeeld Focus Kids of Relax Kids. De aromalamp is tevens een luchtbevochtiger wat de luchtkwaliteit ten goede komt. Aromalampen en etherische oliën vind je in de webshop maar neem contact met ons op als je geuradvies nodig hebt. 

Wist je dat we ook DIY-pakketten hebben om zelf parfum te maken in de klas, 100% natuurlijk?

 

Tips voor geur- en zintuigspelletjes

Superleuk om zintuigspelletjes met de kinderen te doen. Maar ook om ze meer te leren over de natuur. Hier zijn een aantal voorbeelden:

Geurenmemory: knip een stapel briefjes op hetzelfde formaat. Druppel per 2 briefjes een etherische olie erop. Even laten drogen en dan door elkaar husselen. Je zult verbaasd zijn hoe goed kinderen in dit spelletje zijn.

Geuren raden: doe op een watje een paar druppels etherische olie. Leg het op een bordje met een glaasje erover heen. De kinderen hoeven alleen in het glaasje te ruiken om de geur te raden. 

Proeven en ruiken: koop een jersey hoeslaken bij de Zeeman of Wibra. Knip dit in reepjes voor blinddoeken. Laat de kinderen allerlei dingen proeven en raden. Wist je trouwens dat als je je neus dichthoudt je heel weinig proeft? 80% van je ruikt bepaalt je smaak. 

Vind je het leuk om in de klas een keer parfum te maken? We hebben DIY-pakketten om zelf een parfumworkshop te organiseren!