Minder angst in de wachtkamer

We kennen allemaal het plezier dat ontstaat door een aangename geur, of het nu gaat om de geur van een bloem of een voedsel, of een geur die we associëren met goede herinneringen. Zoals je hebt kunnen lezen op de homepagina staat ons reukzintuig in directe verbinding met ons lymbisch systeem, ook wel onze emotionele brein. Wist je dat je met geuren mind, mood en emoties kunt beïnvloeden?

Het verdampen van geuren (etherische oliën) creërt rust en ontspanning voor iedereen die een tijd in het ziekenhuis moet doorbrengen of in de wachtkamers. Vooral jonge patientjes kunnen met behulp van herkenbare geuren relatief goed ontspannen. Bij kinderen is vooral de angst voor pijn een grote onrustbrenger. In een onderzoek van Mehta (1998) bleek de etherische olie “zoete sinaasappel” zeer ondersteunend bij 120 kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar. Het hielp bij de inductie voor en het ontwaken na de anesthesie. De middelen die bij anesthesie gebruikt worden, ruiken niet fijn. In het onderzoek bleek dat de geur van zoete sinaasappelolie de nare geuren enigszins kon maskeren. Kinderen in de etherische olie groep zeiden dat ze de volgende keer weer dezelfde procedure wilden hebben bij de voorbereiding op een operatie. Omdat misselijkheid vaak een symptoom van angst is bij kinderen, is het gebruik van de etherische olie lavendel bijzonder nuttig.

In het St. Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg is het geurblokje voor kinderen op de zorgeenheid kindergeneeskunde een groot succes. Kinderen mogen daar zelf een favoriete geur/ etherische olie kiezen die ze de gehele tijd in het ziekenhuis bij zich mogen houden. Een paar druppels lavendelolie op het kussen kan kinderen helpen met slaapproblemen. Kinderbuik & Co in Bilthoven verdampt etherische oliën in de wachtkamer en behandelkamers voor ontspanning van patiëntjes.

Ontspannen bevallen in het ziekenhuis

Maar ook voor zwangere vrouwen die bevallen in het ziekenhuis kan het fijn zijn om ontspannende etherische oliën te verdampen. Bijna iedere zwangere vrouw heeft angst voor de bevalling. Bij het eerste kind is het angst voor het onbekende maar bij een tweede of derde zwangerschap is het vaak angst voor de pijn. Vooral als de eerste bevalling erg zwaar is geweest. Met aromatherapie kun je angst en stress verlichten op een 100% natuurlijke simpele manier (zie Onderzoeken).

1. Welke twijfels had je bij aromatherapie van te voren? Geen, ik geloof in de kracht van kruiden en gebruik van de natuur als ondersteuning bij  reguliere medische onderzoeken en behandeling. Gebruik van aromatherapie in de kamers van het ziekenhuis werkt stress verlagend en kalmerend.

2. Hoe is je ervaring uiteindelijk? De ouders en kinderen hebben positief gereageerd op de verschillende etherische oliën/geuren. 

3. Wat waren de resultaten van het gebruik van aromatherapie? Een aantal geuren waren favoriet (heb ik opgeschreven en ligt in het ziekenhuis, weet ik niet uit mijn hoofd).

4. Aan wie zou je dit aanbevelen? Iedereen.

5. Wat is verder nog leuk om te vertellen? Het is mooi om te ervaren dat zowel teamleden van ziekenhuis Kinderbuik&co als kinderen en ouders een positief effect ervaren van aromatherapie in de diffusers in de kamers van het ziekenhuis. Dankbaar om dit te mogen faciliteren!

Dr. Judith Deckers-Kockengen

Kinderarts Maag Darm Lever , Kinderbuik & Co, medisch specialistisch centrum

Gratis geuradvies!

  1. Ben je werkzaam in een kinderkliniek, kinderafdeling of ziekenhuis?
  2. En heb je interesse in aromatherapie?

Als jij op deze twee vragen “ja” kan antwoorden plan dan jouw gratis adviesgesprek waarin we samen gaan bespreken hoe je aromatherapie kunnen inzetten, welk doel je wilt bereiken en welke etherische oliën hier het beste bij passen.