Minder onrust in de kinderopvang

  • Wil je meer rust creëren op de groepen?
  • Heb je last van luierluchtjes?
  • Of slecht slapende kinderen?
  • Of onrustige en huilende baby’s?
  • Of wil je heerlijke natuurlijke geuren in je kinderdagverblijf?

Hoe werkt aromatherapie op het kinderdagverblijf?

Maar hoe zorgen geuren voor ontspanning en rust in de kinderopvang? Onze neus is ons reukzintuig en bevat circa 10 miljoen zintuigcellen. De basis voor onze geurwaarneming is dat er moleculen in de zintuigcellen van onze neus terechtkomen. Deze zintuigcellen worden receptoren genoemd. De receptoren sturen de informatie over de geur-waarneming naar de hersenen. Normaliter worden alle gewaarwordingen eerst verwerkt in ons reuk- en smaakzincentrum, de zogeheten Thalamus. Maar zo gaat het niet bij ruiken. De geuren die we via onze neus waarnemen gaan namelijk direct naar ons limbische systeem, ook wel onze emotionele brein. Dus eigenlijk ruiken we met onze hersenen!

Geuren kunnen dus meteen een gevoel oproepen, zonder dat we ons er bewust van zijn. Deze emoties kunnen vervolgens lichamelijke veranderingen geven. Ons hart kan sneller gaan kloppen of we kunnen klamme handen krijgen. Zo kunnen geuren ook herinneringen oproepen, die worden opgeslagen in de orbitofrontale cortex, een hersengebied vlakbij de oogkassen. Zo werkt de geur van vanille troostend bij baby’s omdat vanilline in moedermelk zit. Maar omdat geur en emotie met elkaar verbonden is, is het dus ook mogelijk om stemming te beïnvloeden. Zo kun je met geuren een ontspannen sfeer voor kinderen en ouders creëren, de nachtrust bevorderen (handig tijdens het middagslaapje) of een vrolijke stemming bereiken. Of kinderen een fijne herinnering aan jullie kinderopvang meegeven omdat het er altijd zo heerlijk rook naar lavendel.

Aromatherapie is een vorm van complementaire zorg en maakt gebruikt van 100% natuurlijk extracten uit bloemen, planten, vruchten, kruiden en specerijen. Deze extracten worden etherische oliën genoemd en kunnen worden verneveld en hebben een positieve bijdrage op onze emoties. Voor kinderen die gespannen zijn, moeite hebben met slapen, druk zijn of verlatingsangst hebben. Maar etherische oliën helpen ook nare luierluchtjes te verdrijven en een fijne, welkome sfeer te creëren voor kinderen en ouders. Alles wat je nodig hebt, is een aromalamp en een flesje etherische olie. Je vult de aromalamp met water en voegt een paar druppels etherische olie toe. De aromalamp werkt op ultrasoontechnologie en verspreidt een koude nevel. Het apparaat is in te stellen op 60, 90 of 120 minuten en gaat vanzelf uit. 

Gratis geuradvies!

  1. Ben je werkzaam in een kinderdagverblijf, kinderkliniek, kinderpraktijk, consultatiebureau, verloskundigenpraktijk, basisschool of werk je op een andere manier met baby’s, kinderen of zwangeren?
  2. En heb je interesse in geuren en aromatherapie?

Als jij op deze twee vragen “ja” kan antwoorden plan dan jouw gratis adviesgesprek waarin we samen gaan bespreken hoe je aromatherapie kunnen inzetten, welk doel je wilt bereiken en welke etherische oliën hier het beste bij passen.