%

Bang voor de tandarts

%

Extreem angstig voor de tandarts

Minder angst en meer ontspanning in de tandartspraktijk

Bijna 40% van de Nederlandse bevolking is bang voor de tandarts. 12% is extreem angstig en zelfs 800.000 mensen durven niet meer naar de tandarts te gaan. Kinderen zijn minder angstig om naar de tandarts te gaan maar krijgen wel vaak de angst van de ouders mee. Aromatherapie, ook wel Feel Good Therapie, is een eeuwenoude beproefde techniek om met behulp van essentiële oliën om stress verminderen. Het verspreiden van etherische olie in de wachtkamer creeërt voor patiënten (jong en oud) een ontspannen sfeer. 

Essentiële oliën zijn natuurlijke aroma’s die worden gewonnen uit bloemen, planten, vruchten en bomen. Tropische ylang ylang werkt erg ontspannend bij emoties. Bergamot, sinaasappel en lavendel werken kalmerend bij angsten. Deze etherische oliën zijn gemengd in een flesje en heeft de naam: “No Fear”. Essentiële oliën worden het makkelijkste verspreid door een elektrische aromalamp. Het waterreservoir wordt gevuld en hieraan wordt de aromamix No Fear toegevoegd. Ook kan gekozen worden voor pure essentiële olie zoals lavendel of sinaasappel. Met de diverse kleuren licht kan tevens een rustige sfeer in de wachtkamer worden gecreeërd. Voor zeer angstige patienten kan tevens de aromamix op een tissue worden gedruppeld om te inhaleren tijdens de uitleg van de behandeling.

Wetenschappelijke onderzoeken

Effect van aromatherapie op cortisol en hartslag bij kinderen tijdens tandheelkundige behandeling. 

Dertig kinderen in de leeftijd van 6-9 jaar hebben deelgenomen aan een onderzoek. Elk kind onderging twee tandheelkundige behandelingen terwijl er sinaasappelgeur werd verspreid. Het niveau van het stresshormoon cortisol en de hartslag werden berekend voor en na elke behandeling. Uit dit onderzoek bleek dat het gebruik van aromatherapie met natuurlijke essentiële olie van sinaasappel het stresshormoon en hartslag kunnen verminderen en angstverlichtend werken.
Bron: Dr. Fatemeh Farahbakhsh Pour, Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry | maart 2013.

Minder angst in de wachtkamer met aromatherapie

In 2014 werd een onderzoek gedaan onder 597 patiënten boven de 18 jaar. In de wachtkamer werd de essentiële olie van lavendel verspreid. De conclusie van dit onderzoek was een vermindering in angstscores bij de patiënten die lavendel inhaleerden.
Bron: Department of Public Health Dentistry, Vishnu Dental College, Bhimavaram, India | juli 2014.

Gratis geuradvies!

  1. Ben je werkzaam in een tandartspraktijk?
  2. En heb je interesse in aromatherapie?

Als jij op deze twee vragen “ja” kan antwoorden plan dan jouw gratis adviesgesprek waarin we samen gaan bespreken hoe je aromatherapie kunnen inzetten, welk doel je wilt bereiken en welke etherische oliën hier het beste bij passen.