Aromatherapie

Baby’s en kinderen hebben een zeer gevoelige reukzin. Baby’s van 6 weken oud kunnen hun moeder herkennen aan de geur. De geur is de eerste geheime liefdesband in ons leven en het verbindt moeder en kind op wonderbaarlijke wijze. Wist je dat de periode vanaf de geboorte totdat een kind zes jaar wordt, de belangrijkste periode is om een geheugen voor geuren op te bouwen?

De zintuigen zorgen er de hele dag voor dat kinderen de wereld om zich heen in perspectief plaatsen. Ze kijken, horen, voelen, ruiken en proeven wat af. Al deze indrukken vormen emoties en hebben invloed op hoe ze zich voelen en hoe ze reageren op situaties in de toekomst. Geur maakt een groot onderdeel uit van hoe kinderen de wereld om zich heen beleven.

Aromatherapie heeft een positief effect op kinderen en is heerlijk om te gebruiken tijdens kinderyoga. Je kunt bijvoorbeeld denken aan etherische oliën voor emotionele balans, geuren voor je praktijkruimte, voor je yogalessen en geur- en zintuigspelletjes. Ze kunnen je lessen en coaching ondersteunen om een vertrouwd en veilig gevoel te creëren. Maar het kan ook leuk zijn als je een themales geeft over de seizoenen en je yogaruimte ruikt naar bomen? Ook kun je kinderen aan de hand van kleuren zelf geuren laten kiezen. En geurenmemory of het raden van geuren zijn speltips om de zintuigen te prikkelen.

Als docent Kinderyoga gebruikte ik etherische oliën tijdens mijn yogalessen en vanuit die passie heb ik een speciale kinderyoga blend gemaakt die kinderen écht lekker vinden (groot en klein) en heerlijk ontspannend werkt. Zo zijn verschillende etherische oliën die kinderen helpen om bijvoorbeeld de aandacht naar binnen te brengen bij de meditatie (Yoga Kids), angsten verlichten (No Fear Kids) of helpen te focussen in de staande balanshoudingen (Mindful Kids). Iedereen kent natuurlijk de combinatie lavendel en ontspanning (Relax Kids), wat dan weer heel fijn aansluit bij de ontspanning aan het einde van de kinderyogales.

Over kinderyoga

Yoga is een leuke manier voor kinderen om het verschil te ontdekken tussen inspanning en ontspanning. Bij kinderyoga moet niet je niet denken aan mediteren in een lotushouding. Yoga is grappig, want kinderen leren gekke yogahoudingen, zoals de kameel, de kameleon, de leeuw, de slang, de dolfijn en de ondersteboven hond. De jonge yogi’s leren spelenderwijs houdingen en oefenen ongemerkt om bewuster te ademen. Ze verbeteren hun creativiteit, verhogen hun weerstand, vergroten hun zelfvertrouwen en maken vooral veel pret. Kinderyoga past in een tijd waarbij zelfs kinderen het druk, druk, druk hebben. De effecten van yoga zijn volgens een aantal Amerikaanse onderzoeken zeer positief. 

VOORDELEN VAN KINDERYOGA:
Kinderen leren zich beter te concentreren, krijgen meer zelfvertrouwen, worden krachtiger, leren beter samenwerken, leren grenzen stellen en bewaken, komen meer tot rust en voelen zich daardoor beter in hun vel, versterken het immuunsysteem, hoofd- en buikklachten verminderen.