Stress en angst verlichten

Aromatherapie in de wachtkamer van de verloskundigenpraktijk kan een ontspannen gevoel geven voor gestresste zwangeren. Vooral handig tijdens een druk spreekuur. Maar ook voor vrouwen met een kinderwens zijn er etherische oliën die ondersteunend kunnen werken, om stress te reduceren en de slaagkansen van vruchtbaarheidsbehandelingen te vergroten. 

Stress en angst zijn veel voorkomende problemen bij zwangere vrouwen die moeten bevallen. Als verloskundige, geboortecoach of doula kun je met aromatherapie bijdragen tot een makkelijkere bevalling door natuurlijke pijnverlichting, het bevorderen van de  ontsluiting en kan extra energie geven. Met etherische oliën in een aromalamp kun je een prettige, zachte en geurige omgeving creëren. Onze aromablends zijn zacht voor baby’s, kinderen en zwangere vrouwen. Aromablend No Fear Kids of Aromablend Lounge Kids kan de zwangere vrouw helpen om angst en stress voor of tijdens de bevalling te verlichten, om te ontspannen tussen de weeën door. Wist je trouwens dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een postnatale depressie kan worden voorkomen door aromatherapie?

Ontspannen bevallen

Begin met een aromalamp gevuld met etherische olie om stress en angst verlichten en een meer ontspannen sfeer te creëren. Er zijn verschillende aromablends die ontspannend werken dus laat de zwangere vrouw (met haar gevoelige neus) zelf kiezen uit een paar geuren. Massageolie (Love your Labour) bestaat uit meerdere etherische oliën die een wee-opwekkende, pijnverlichtende en rustgevende werking hebben voor tijdens de bevalling. Ook worden er tijdens de bevalling kompressen gebruikt, meestal zijn dit hydrofiele doeken die in warm of koud water worden gedompeld met bepaalde etherische oliën. Om te ontspannen of om weeën op te wekken worden warme kompressen gebruikt, tegen misselijkheid of vermoeidheid werken koude kompressen het beste. Gaat de vrouw graag in bad dan kan een badolie met Lavendel niet alleen ontspannend werken, maar ook de bevallingstijd verkorten (Reed & Norfolk 1993).

Zwangerschapskwaaltjes 

Aromatherapie kan zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, emotionele onbalans, jeuk, stress, angst, aambeien, rugpijn, verkoudheid en griep op een 100% natuurlijk manier verlichten. Marcia was in 2006 zwanger van haar derde kindje tijdens haar opleiding voor Aromatherapeut. Ze is gedurende negen maanden veel gemasseerd met etherische oliën, had een heerlijke ontspannen zwangerschap, weinig last gehad van zwangerschapskwaaltjes met een gezonde zoon van 4500 gram als resultaat.

Vind je het leuk om meer te leren over de werking van etherische oliën bij zwangerschapsklachten, bevalling en kraamtijd? Boek dan een Masterclass voor jezelf en je collega’s in de verloskundigenpraktijk. 

Onderzoeken

Aromatherapie kan angst, stress en postnatale depressie na de bevalling voorkomen
Stress, angst en postnatale depressie zijn veel voorkomende problemen bij kraamvrouwen. Tijdens een onderzoek hebben 140 vrouwen 3 druppels lavendelolie per 8 uur geïnhaleerd meteen na de geboorte, gedurende 4 weken. Conclusie van dit onderzoek was dat angst, stress en depressie na de bevalling kunnen worden voorkomen door 4 weken lang lavendelolie te inhaleren. Bron: Iran J Nurs Midwifery Res 2016/3

Aromatherapie helpt tegen misselijk en braken in de zwangerschap
Misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap behoren tot de meest voorkomende klachten die invloed hebben op zowel de lichamelijke als de mentale toestand van de zwangere vrouw. 100 vrouwen inhaleerden citroenolie gedurende 4 dagen. Er was een statistisch significant verschil in de gemiddelde scores van misselijkheid en braken op de tweede en vierde dag. De conclusie van dit onderzoek was dat de etherische olie citroen kan helpen bij braken en misselijkheid in de zwangerschap. Bron: 2014 / Department of Midwifery, Faculty of Nursing and Midwifery, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, IR Iran

Masterclass " Aromatherapie & Zwangerschap"

Ben je verloskundige en heb je interesse in aromatherapie? Maak dan een vrijblijvende afspraak over aromatherapie in jouw verloskundigenpraktijk. 

Of boek een Masterclass “Aromatherapie & Zwangerschap” voor jezelf of samen met collega’s. Dit kan in-company of op onze trainingslocatie in Hilversum.