I.v.m. vakantie zijn wij gesloten t/m 23 augustus advies@aromakids.nl

Geuren voor de kinderopvang

Voor de kinderopvang maak ik gebruik van aromatische oliën, ook wel etherische oliën genoemd. Dit zijn 100% natuurlijke extracten uit bloemen, planten, bomen, kruiden, vruchten, bladeren en takken. Etherisch oliën zijn eigenlijk geen oliën omdat ze geen vet bevatten. Een eye-opener he? Ze bevatten de essentie van de plant, in het engels heten ze daarom ook essential oils. Ze zijn vluchtig, dat wil zeggen bij kamertemperatuur worden etherische oliën vloeibaar en in een diffuser verdampen ze. Trouwens, niet alle bomen, planten en vruchten bevatten essentiële olie.  Als je in de winkel aardbei, perzik en lelietjes van dalen oliën ziet, zijn ze synthetisch ofwel niet natuurlijk.

Als wijnliefhebber, vergelijk ik etherische olie vaak met wijn. De chemische verbindingen van een plant zijn complex, en variëren per plant en per oogst. Afhankelijk van de grond waar de plant op groeit, de zon en de regen en de specifieke soort is elke olie uniek in samenstelling. Net zoals wijn, verschilt de oogsten en de smaak elk jaar, ook al is het afkomstig van dezelfde wijngaard en dezelfde druif.

Waarom biologische etherische oliën?

Sinds 2019 zijn de citrusoliën zoals sinaasappel, citroen, limoen en bergamot in onze aromablends biologisch. Omdat de etherische olie wordt gewonnen uit de schil door middel van koude persing, kunnen deze bestrijdingsmiddelen bevatten. De overige etherische oliën die ik gebruik zoals lavendel en alpenden groeien vrij in de natuur en worden gewonnen door stoomdestillatie waarbij dit niet het geval is. Biologische etherische oliën zijn duurder maar dan heb je wel de beste kwaliteit (met een beetje slim inkopen kost het je maar € 0,40 per dag per groep). Ik ben moeder van vier kinderen, wil het beste voor mijn kinderen en ook voor jullie kinderen!

 

Werkzame bestanddelen van etherische oliën

Waarom werkt lavendel rustgevend en ontspannend? Waarom heeft grove den een slijmoplossende werking? En hoezo werkt citroen verkwikkend? Etherische oliën bestaan van nature uit 100-300 componenten en bestanddelen. Zo bevatten etherische oliën o.a. terpenen, alcoholen, ketonen, esters en aldehyden. We noemen dat de chemie van aromatherapie. Als je weet welke bestanddelen in een etherische olie zitten, begrijp je waarom een bepaalde etherische olie een rustgevend, verkwikkend, antiseptisch, verkoelend, ontstekingsremmend of krampstillend effect heeft. 

Lavendel

Zoals je kunt zien bevat de etherische olie veel esters. Esters zitten vooral in bloemige essentiële oliën en hebben een verzachtende, ontspannende, harmoniserende en krampstillende werking. Ze zijn zacht en vriendelijk in het gebruik. Alcoholen staan bekend om hun antiseptische, antivirale en vaak ontspannende werking. Ook bevorderen ze de nachtrust. Ze zijn zacht en super veilig voor baby’s en kinderen.

Analyse certificaat

Hoe weet je uit welke bestanddelen een etherische olie bestaat? Van elke batch etherische olie wordt een analyse gemaakt en een certificaat afgegeven zodat je kunt zien welke natuurlijke bestanddelen een bepaalde etherische olie bevat. Hier kun je een voorbeeld bekijken van biologische sinaasappelolie.

Gratis adviesgesprek

Ik help kinderdagverblijven meer rust, een goed gevoel en een warm thuis te creëren door middel van aromatherapie. Wil jij meer rust en ontspanning op je groepen? Of nare luierluchtjes bestrijden? Plan dan een gratis adviesgesprek waarin we samen gaan bespreken hoe je aromatherapie kunnen inzetten, welk doel je wilt bereiken en welke geuren hier het beste bij passen!