I.v.m. vakantie zijn wij gesloten t/m 23 augustus advies@aromakids.nl

Hoe werkt geur?

Net als zien, horen, voelen en proeven beleef je ruiken pas, als de geursignalen de hersenen hebben bereikt. Geuren lossen op in het reukslijmvlies. Vervolgens worden ze via het reukepitheel, dat zich aan de binnenkant van de neus bevindt, opgenomen. Onze zenuwbanen zorgen daarna voor het vervoer van de geuren naar ons limbisch systeem in de hersenen. Het limbisch systeem in onze hersenen is verantwoordelijk voor onze emoties, motivatie en geheugen. Doordat de neus rechtstreeks is verbonden met het limbisch systeem, hebben geur-ervaringen het sterkste, meest directe effect op onze emoties. Sterker dan wat we zien of horen. Baby’s en kinderen hebben een zeer gevoelige reukzin. Baby’s van 6 weken oud kunnen hun moeder herkennen aan de geur. De geur is de eerste geheime liefdesband in ons leven, het verbindt moeder en kind op wonderbaarlijke wijze.  Wist je dat de periode vanaf de geboorte totdat een kind zes jaar wordt, de belangrijkste periode is om een geheugen voor geuren op te bouwen?

Aromatherapie kan stress en spanning verminderen en meer rust en ontspanning op de groepen creëren. Zowel voor de baby’s als voor de pedagogisch medewerksters. Baby’s voelen ook hun stress, dus hoe relaxter zij zijn hoe beter dit voor de kinderen is. Lavendel heeft een ontspannende en kalmerende werking op kinderen. Dat is wetenschappelijk bewezen. Wist je dat baby’s worden geboren met ongeveer 30% van hun uiteindelijke hersencapaciteit? En dat 50% van de 70% maar liefst wordt aangelegd in de eerste twee levensjaren? Dan wordt het hersenfundament aangelegd en ontwikkelt zich het stresssysteem. Uit onderzoek is gebleken dat als een baby tussen de vier en acht maanden oud aan te veel stress wordt blootgesteld, is de kans groot dat kind later stress gevoeliger wordt. 

Naast stress en spanning verlichten worden geuren ook al heel lang gebruikt om gedrag te beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld in geurmarketing. Marketing met geuren wordt dan ook gezien als hét nieuwe middel om een emotionele binding met de klant te krijgen. Het is juist die emotionele binding die zo waardevol is in een sterk concurrentiele markt. Je wilt jouw klanten een welkom en warm thuisgevoel geven toch? 

Gratis adviesgesprek

Ik help kinderdagverblijven meer rust, een goed gevoel en een warm thuis te creëren door middel van aromatherapie. Wil jij meer rust en ontspanning op je groepen? Of nare luierluchtjes bestrijden? Plan dan een gratis adviesgesprek waarin we samen gaan bespreken hoe je aromatherapie kunnen inzetten, welk doel je wilt bereiken en welke geuren hier het beste bij passen!