Natuurlijke geuren op basis van aromatherapie

Etherische oliën zijn 100% natuurlijke extracten uit bloemen, planten, vruchten en bomen en vormen de essentie van de plant. Iedere etherische olie heeft zijn eigen geur en werking op emotioneel niveau. Zo werkt lavendel ontspannend en bevordert een goede nachtrust, helpt citroen kinderen beter te concentreren op school en kan ylang ylang angsten verlichten. 

AROMAKIDS heeft 12 jaar ervaring op het gebied van aromatherapie, met als specialisatie baby’s, kinderen en zwangeren. Onze gediplomeerde aromatherapeut, Marcia Korenhof, creëert haar eigen geuren op basis van etherische oliën voor emoties zoals angst, stress, onrust, slaapproblemen, concentratieproblemen en nare luier- of ziekenhuisluchtjes. Daarnaast maakt zij geuren op maat, geeft geuradvies en masterclasses aromatherapie aan kinderdagverblijven, medische praktijken en klinieken en verloskundigenpraktijken. 

De chemie van aromatherapie

Waarom heeft lavendel een ontspannende werking? Waarom heeft kamille een ontstekingremmende werking? En hoezo werkt rozemarijn verkwikkend? Etherische oliën bestaan van nature uit verschillende componenten en bestanddelen. Zo bevatten etherische oliën o.a. terpenen, alcoholen, ketonen, esters en aldehyden. We noemen dat de chemie van aromatherapie (dat leer je in de opleiding voor Aroma Expert – www.aromatherapie-academie.nl). Als je je daar in verdiept dan begrijp je waarom een bepaalde etherische olie een rustgevend, verkwikkend, antiseptisch, verkoelend, ontstekingsremmend of krampstillend effect heeft. 

Lavendel

Zoals je kunt zien bevat de etherische olie veel esters. Esters zitten vooral in bloemige essentiële oliën en hebben een verzachtende, ontspannende, harmoniserende en krampstillende werking. Ze zijn zacht en vriendelijk in het gebruik. Alcoholen staan bekend om hun antiseptische, antivirale en vaak ontspannende werking. Ook bevorderen ze de nachtrust. Ze zijn niet giftig en zijn superzacht op de huid. 

Rozemarijn

De etherische olie Rozemarijn bevat zoals je ziet oxiden en monoterpenen. Oxiden geven een antiseptische werking aan de etherische olie. Monoterpenen hebben een verkwikkende werking. Ze werken op het hoofd, verbeteren de concentratie. Ze zijn algemeen tonisch (doorbloedend) en stimulerend, vooral op het sympathische zenuwstelsel.

 

 

Bron: Dropsmith

Gratis geuradvies!

  1. Ben je werkzaam in een kinderdagverblijf, kinderkliniek of kinderpraktijk?
  2. En heb je interesse in aromatherapie?

Als jij op deze twee vragen “ja” kan antwoorden plan dan jouw gratis adviesgesprek waarin we samen gaan bespreken hoe je aromatherapie kunnen inzetten, welk doel je wilt bereiken en welke etherische oliën hier het beste bij passen.

Onze 10 favoriete etherische oliën voor kinderen

Bergamot

Bergamot is een groene citrusvrucht met een fris, zoete geur waarvan het extract gebruikt wordt voor Earl Grey thee. Het is vernoemd naar de Italiaanse stad Bergamo, waar de olie het eerste verkocht werd. Bergamot is een wonderlijke olie bij depressie of somberheid. De olie bevat dezelfde bestanddelen als lavendel, die we allemaal kennen als een ontspannende etherische olie. 

Citroen

Citroen maakt alles schoon en zuiver. De parfumindustrie maakt veel gebruik van citroen. Het geeft frisheid aan parfums. De geur van citroen verhoogt je vaardigheid om je te concentreren en te focussen wat op dit moment noodzakelijk is. Citroenolie is een fantastisch hulpmiddel voor kinderen of studenten die zich op school of tijdens hun studie niet voldoende kunnen concentreren. 

Cederhout

Cederhout heeft een warme, houtachtige geur. Cederhout helpt bij aandoeningen aan de luchtwegen, angsten en depressies. Het kalmeert, geeft kracht en verdiept de ademhaling. Daarom wordt de geur ook vaak gebruikt tijdens kinderyoga. Het helpt dromerige kinderen weer met de voetjes op de grond te staan, in het hier en nu. 

 

Grapefruit

Grapefruit is een natuurlijke kruising tussen de sinaasappel en de Pomelo. Deze etherische olie zorgt voor meer zelfacceptatie, balans en vrolijkheid in je leven. De opvrolijkende werking van grapefruit is een belangrijke eigenschap. De olie werkt stimulerend en versterkend. Bij stress, zoals o.a. mentale en prestatiestress is het gebruik van grapefruit een verademing.

 

Eucalyptus

Eucalyptus doet denken aan een relaxdagje in de sauna. Maar het is een echte remedie bij verkoudheid, griep en luchtwegklachten vanwege de sterke anti-bacteriële, anti-virale en slijmoplossende werking. Voor kinderen is de Eucalyptus globulus te sterk vanwege het hoge cineol-gehalte. Daarom gebruiken wij voor kinderen alleen zachte soorten zoals Eucalyptus zoals radiata of smitthi. 

Geranium

Dure rozenolie word vaak gemengd met geranium. De beste geraniumolie heet “bourbon” en komt van het eiland Réunion, ten oosten van Magaskar. Geranium wordt veel gebruikt in Grasse voor parfums. Geranium helpt bij onbalans, laag zelfvertrouwen, depressie met angst, frustratie, teleurstelling en rouw/verdriet. Geranium brengt ons weer in contact met ons gevoelsleven en sensitiviteit.

 

Lavendel

Lavendel is een van de zachtste geuren. Droog, zoet, maar ook fris. Werkt zeer rustgevend, als een balsem voor het zenuwgestel. Verzacht emoties en zorgen. Ideaal om bij in slaap te vallen. Er zijn vele verschillende soorten lavendel, deze is de meest gebruikte soort: “echte lavendel”. Hoe hoger de lavendel op de berg groeit, hoe zoeter de geur en hoe beter de kalmerende werking. 

Mandarijn

Mandarijn is een geliefde kinderolie vanwege de warme, zoete geur. Het helpt bij slapeloosheid, spanning, verdriet en als je je somber voelt. Voor veel mensen heeft de geur van mandarijnen een vrolijke en zonnige associatie, die bijvoorbeeld teruggaat naar het gelukzalige moment dat je als kind huppelde met een mandarijntje in de hand.

 

Pepermunt

Pepermunt is een perfecte olie voor concentratie op school of tijdens huiswerk maken. Samen met rozemarijn wordt je geheugen gestimuleerd en kun je makkelijker leren/onthouden. Pepermunt geeft verlichting verkoudheid, hoofdpijn en misselijkheid. Voor kinderen onder de 6 jaar gebruik je altijd kruizemunt omdat dit een zachtere muntsoort is. 

 

 

Ylang Ylang

Ylang ylang is een tropische liefdesbloem die op de huwelijksnacht rondom het bed werd gestrooid. Aromakids gebruikt ylang ylang al jaren succesvol voor kinderen met angsten en nachtmerries. De etherische olie heeft een diep ontspannende werking. Ylang Ylang helpt bij slaapproblemen, emotionele blokkades en vertraagt een snelle verdiepte ademhaling (hyperpnoea).